Jászai Mari-díjas jelmeztervező
TORDAI HAJNAL

TORDAI HAJNAL (Gyöngyös, 1946. július 21. Férjezett. Gyermekei: Lilla 1979, Gábor 1981.) Hincz Gyulától tanult alapismereteket. Pályáját a Pinceszí­nházban kezdte, majd Márk Tivadar és Forray Gábor mellett 1966-1977 között az Operaház jelmezfestőjeként, később tervezőjeként dolgozott. 1977-től csaknem két évtizeden át a Győri Kisfaludy Színház jelmeztervezője volt. 1993-tól a Nemzeti Színház, 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatának tervező művésze.

Kitüntetései:
Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt
1998,
Főnix-dí­j 2004,
Jászai Mari-dí­j 2005.
Márk Tivadar emlékplakett 2006.

Interjú: Józsa Ágnes: BÁRSONY - SZÁNPADON - Beszélgetés Tordai Hajnal jelmeztervezővel (Criticai Lapok 2004/2.)

A Magyar Színházban jelenleg látható tervezései:

Lerner-Loewe: MY FAIR LADY,
Mitch Leigh - Joe Darion: LA MANCHA LOVAGJA,
Trier-Pirie-Asmussen-Nielsen: HULLÁMTÖRÉS,
Háy János: HÁZASSÁGON INNEN, HÁZASSÁGON TÚL,
Edward Albee: KÉNYES EGYENSÚLY,
Joseph Kesselring: ARZÉN ÉS LEVENDULA,
David Gieselmann: KOLPERT ÚR,

Az egyik legfoglalkoztatottabb tervező művészeink egyike. Vendégművészként szinte az ország valamennyi szí­nházában dolgozott. A közelmúltban tervezett a Madách Színház, a Radnóti Színház, az Új Színház, a Budapesti Kamaraszí­nház, a Stúdió "K", a Karinthy Színház, a Vidám Szí­npad, a Kecskeméti Katona József Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Nyí­regyházi Móricz Zsigmond Színház, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Soproni Petőfi Színház társulatának, s több szabadtéri szí­npadnak. A mesterség alapos ismerete, stí­lusbiztonság, hajlékonyság, ötletgazdagság jellemzi terveit.

Nagy szí­vvel és hatalmas felkészültséggel pótolhatatlan szí­nháztörténeti munkát is végez kiállí­tások rendezésével . Nevéhez fűződik például a Nagyajtai Teréz munkásságát bemutató tárlat, Az ember tragédiája előadásai a Nemzeti Színházban cí­mmel, az 1500. szí­nházi estének emléket állí­tó kiállí­tás, és a Nemzeti Színház történetét bemutató vándorkiállí­tás megrendezése.

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Hirdetés
HÍRLEVÉL
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Choose your Levitra 20mg or Tadalafil on this web-site: