Havi műsor

februar-havi-kicsi2

marcius-havi-kicsi2

Hírlevél
E-mail cím:*
Fenntartónk:

emmi_logo_150

Támogatók:

Marilyn háromszor!

Különös képkockák kerültek elő a Van aki forrón szereti archívumából. Kiderült, hogy valójában nem egy, hanem három Marilyn Monroe létezik, és közülük kettőnek a játéka a Pesti Magyar Színház színpadán is megcsodálható...

A Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI két maffia elől menekülő zenésznek és egy turnézni induló női zenekarnak a története, amelyben kiemelt szerep jut az egykor Marilyn által megformált karakternek, Virágnak, aki fiúként-lányként egyaránt kedveli a női álruhát öltő zenészeket.

SUGAR_sajto

Bővebben...


Kulisszatitkok 1. - Gazdag Tibor énekel, téveszt és nevet...

Mi történik akkor, ha két férfi a maffia és az anyagi gondok elől menekülve szoknyát ránt, és beáll egy női zenekarba ? És mi történik, ha egy milliomos meglátja az egyik "szexi" zenészlányt és beleszeret? Akkor a zenés vígjátékok szabályai szerint dalra fakad, és... téveszt!

Persze a tévesztést most is a hátsó gondolatok irányítják, így lesz lány a lényből, és nevetés a vicces elszólásból.
Hamarosan újabb részleteket fedünk fel a február végén elstartoló zenés vígjáték titkaiból. Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI - bemutató kettős szereposztásban 2016. február 26-án és 27-én a Magyar Színházban."

Bővebben...

"Amiről még nem meséltem..." – Szuper Levente

„AMIRŐL MÉG NEM MESÉLTEM…”

SPORT A KULTÚRA SZENTÉLYÉBEN, A SZÍNHÁZBAN!

Beszélgetés az emlékezésről, a minta fontosságáról, könyvajándék
(egy boltban nem kapható értéket vehetünk kézbe), kötetlen csevegés.

Az ötödik alkalom:
2016. február 22. (hétfő) 18:00 – 19:30

A vendég:

Szuper Levente
Szuper Levente

az egykori gyermekszínész, aki megjárta Amerikát is, és a Magyar Jégkorong Válogatott kapusaként egy ország imádta

Bővebben...


Jön, jön JÖN! Szuperprodukció a Magyar Színházban február 26-tól - Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI

Javában zajlanak a Sugar | VAN AKI FORRÓN SZERETI musical próbái. Míg a két főszereplő, Csőre Gábor és Pavletits Béla, akik a történet szerint egy női zenekarban vállalnak munkát, a tűsarkú cipővel és a lányruhákkal küzdenek, addig Gazdag Tibor az énekeket tanulja gőzerővel.

Fotósunk a nagyszínpadra kukkantott be, ahol éppen a két főhős - Csőre Gábor és Pavletits Béla - próbálta azt a jelenetet, amikor a zenészek a vonaton ráébrednek arra, milyen nehéz nőként viselkedni, miközben az ember talpig férfi...

Sugar_1

 

Sugar_2

 

Sugar_4

 

Sugar_3

Fotó: Kozma János, Zsigmond László

Bővebben...

Hangos térkép - már elérhető a honlapunkon

BenkőN_TóthS_hangos_térkép_n

Fotó: Zsigmond László

Az utóbbi időben - amióta színházunkban audionarráció kísér meghatározott előadásokat - egyre népszerűbbé vált a színházlátogatás a látássérültek körében. S hogy a színházhoz való eljutás kisebb kihívást jelentsen, hangos térképet készítettünk, amelyet a honlapunkon tettünk elérhetővé. Színházunk vezető művészei - Benkő Nóra és Tóth Sándor voltak segítségünkre az írott szöveg hangos megjelenítésében. Az elkészítésben Dr. Tolnayné Csattos Márta, a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja egyik vezetője nyújtott további segítséget.

A hangos térkép itt érhető el

Bővebben...

Női ruhába bújt férfi zenészek a Magyar Színház színpadán – elindult a SUGAR (Van aki forrón szereti) musical próbaidőszaka

Méhes László rendező irányításával megkezdődött a SUGAR (Van aki forrón szereti) című fergeteges musical próbaidőszaka. A főbb szerepekben Gazdag Tibor, Csőre Gábor, Pavletits Béla, Andrádi Zsanett, Csarnóy Zsuzsa, Simon Boglárka és Udvarias Anna látható. Az előadáson közreműködik a Coincidance társulat, valamint a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei. 

"Klasszikus felfogásban, a színházi elemek hangsúlyozásával, erős színészi jelenléttel, magas színvonalú énektudással megvalósított előadást tervezünk" – mondta el Zalán János igazgató, aki az olvasópróba elején – hagyományos módon – köszöntötte az összegyűlt társulati tagokat és vendégművészeket.

Az eredetiben JaSUGAR_olvpróba_cikkbeck Lemmon és Tony Curtis bújik női ruhába, hogy a bőrét mentse, míg a Magyar Színház előadásában Csőre Gábor és Pavletits Béla teszi ugyanezt. A "női" zenészekért rajongó milliomos szerepét Gazdag Tibor játssza. Méhes László rendező szerint ezt az alaphelyzetet mélyebben vagy felszínesebben is fel lehet dolgozni, az ő szándéka, hogy kabarétréfa helyett az abszurditás irányába vigye el a darabot. A rendező törekvése, hogy a női ruhába öltözés ne egyszerű geg maradjon, hanem annak az alapigazságnak a bemutatása, hogy ha az ember éhezik vagy menekül, akkor akár abszurd megoldások is számításba jöhetnek.

Bővebben...


Közönségszervezés már a Dalszínház utcában is

Új értékesítési hely nyitásával kezdtük a 2016-os évet, hiszen közönségünk igényeihez alkalmazkodva mostantól a

1061 Budapest, Dalszínház utca 10.

szám alatti irodánkban is megvásárolhatják jegyeiket nézőink a kedvenc előadásaikra.

Munkatársaink 10:00-18:00 óra között várják az érdeklődőket.

Dalszínház_térkép_fekvő

Bővebben...

Szuperprodukció az Ír Sztepp Európa-bajnokaival

Következő előadás: 2016. március 28-án, este 7 órakor

merlin250​A Coincidance Kortárs Ír Tánctársulat a Merlin c. előadásával az Arthur mondakör nyomába ered, ármánnyal, szenvedéllyel és misztikummal teli világba kalauzolja nézőit.

A történet alapja a két őserő, a jó - Niniane, a tavak tündére - és a rossz - Máb, a pogány istennő - szüntelen harca.
A jó és a rossz csatározásában békét csak Merlin, a varázsló hozhat, a két erő egységét egyedül ő képes megteremteni.

A "Merlin" extravagáns stílusa a modern zenei világgal kiegészülve rendkívül izgalmas produkciót eredményez. A címszerepben Stefkó István,a Coincidance egyik legmeghatározóbb művésze látható.

Gyulai Júlia rendező-koreográfus egyrészt rendkívül erős látványvilágú, varázslatos kosztümökkel, kellékekkel és hatásos koreográfiákkal teli táncszínházi előadást álmodott színpadra, amely egyszerre képes lenyűgözni, mesélni és elgondolkodtatni.

Tárt kapukkal várunk jókat és rosszakat, férfiakat és nőket! Hölgyeim és uraim! A Pesti Magyar Színház TERET AD a tánckedvelőknek is.

Jegyeket itt vásárolhat.

Bővebben...

Gratulálunk a Pesti Magyar Színház díjazottjainak!

Pénteken átadták a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait.
Büszkék vagyunk arra, hogy a Pesti Magyar Színház színészei is elismerésben részesültek: Gáspár Tibor kapta a legjobb férfi epizódszerep díját az Anyám és más futóbolondok a családból című filmben nyújtott alakításáért, a Liza a rókatündér pedig, amelyben Balsai Móni és Bede-Fazekas Szabolcs főszerepet, Dániel Vali, Szűcs Sándor, Rancsó Dezső és Losonczi Kata epizódszerepet játszik, a legjobb első film díját nyerte el.

Bővebben...

„A színház – terápia”

DSC_1986

Fotó: Hámori Zsófia

Igazi energiabomba Soltész Bözse, aki a Pesti Magyar Színház színpadára - két gyermeke születése után - a Harisnyás Pippi főszerepével tért vissza. A közönség kedvenc gyermekelőadást legközelebb február 5-én és 6-án láthatják nézőink a Magyar Színház nagyszínpadán.

Mikor derült ki, hogy nem lehetsz más, csakis színésznő?

Óbudára jártam gimnáziumba, akkor már egyértelmű volt. Soha nem merült fel, hogy más is lehetnék, vagy inkább egyszerre minden szerettem volna lenni. Már az óvodában szerettem szerepelni és produkálni magam: én voltam az űrhajós, de a bajuszos bácsi is a szomszédból. Nagyon jól elszórakoztattam magam, és a körülöttem lévőket. Az iskolában vers- és mesemondó versenyeken vettem részt, majd jött a színjátszó szakkör a gimnáziumban. Ekkor már nem érdekelt semmi más, csak az irodalom és a színészet.

Hiányzik a színművészeti diploma az életedből?

Többször megpróbálkoztam a főiskolával, de az első rostán mindig kiestem. Úgy gondolom, biztosan megvan az oka annak, hogy ez így alakult. 1993-ban, amikor a Nemzeti Színiakadémiára felvettek, a sors mindenért kárpótolt. Nagyszerűen éreztem itt magam, nemcsak a tanárok – mint Peremartoni Krisztina vagy Kovács Gábor Dénes miatt - hanem a csoporttársak miatt is, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Igaz, nem járunk gyakran össze, de tudunk egymásról.
1996-ban végezted el a Színiakadémiát, és azonnal ide, a Pesti Magyar Színházhoz – akkori nevén a Nemzeti Színházhoz szerződtettek.

Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

Bővebben...


Varga Éva: „Nem változott a világ, a szerelem ugyanaz maradt…”

varga-eva-n

Forrás : port.hu

Hajnalban, délben, este címmel rendez kétszereplős, érzelmi mélységeket is megmutató vígjátékot Varga Éva a Pesti Magyar Színházban. A főpróbahét előtt a színművésznő-rendezőnőt Vasvári Judit kérdezte.

Vígjáték a szerelemről – miért fontos ez a darab, mit mond a mai közönségnek?

Az emberi érzelmek közül a leginkább sokszínű és összetett érzés a szerelem. Ebben minden összesűrűsödik, hiszen a szeretetből, a szerelemből nyílik ki minden, ami végigkísér minket születéstől a halálig. Soha véget nem érő, állandó érzékelés. Egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult folyamat, amiről keveset beszélünk. Rendkívül érzékenyen kell figyelni a másikat, a szeretet és a szerelem borzasztóan nagy felelősség, hiszen ilyenkor az ember leengedi a védőpajzsot, és ez kiszolgáltatottá teszi. Fontosnak tartom, hogy ebben az állapotban jól átgondoltan és vigyázva közelítsünk egymáshoz. A darab leegyszerűsítve arról szól, hogy elég egyetlen pillanat ahhoz, hogy az ember egy másikat „felfogjon”, ám ha nem vigyázunk, abból fura, olykor mókás, olykor fájdalmas dolgok sülhetnek ki. Ezt a vígjátékot egy színésznő titkára írta, aki sokat tud a színházról, olasz ember volt és sokáig élt Brazíliában is,  tehát érzelmek terén olyan, mint egy kétfenekű dob… A darabban minden megtörténik, és annak az ellenkezője is.

Már az első pillanatban, a próbafolyamat kezdetén hangsúlyoztad, hogy ez egy színészcentrikus előadás - csak akkor fog hatni a nézőre, ha a színészek apait-anyait beleadnak.

Bővebben...


Vincze Zsuzsa: "Szigorúan ragaszkodtunk az eredetiséghez"

Zsuráfszkyné-Vincze-Zsuzsanna1

Forrás: honvedart.hu

A Csárdás! – Szerelem a Kárpátok alatt és a Monarchia című előadásokhoz szorosan hozzátartozik a látványvilág és azok a színpompás jelmezek, amelyekben a táncosok szerepelnek. A két produkció jelmeztervezőjét, Vincze Zsuzsát kérdeztük.

A jelmezeknél mennyiben követted az eredeti öltözékeket?

A Csárdás! – Szerelem a Kárpátok alatt című műsorunk amerikai felkérésre készült, két alkalommal is turnéztunk vele hosszabb ideig Észak-Amerikában, így a darab dramaturgiája is igényelte, hogy kisebb-nagyobb mértékben stilizáljuk a ruhákat. A legtöbb esetben azért itt is megjelennek változatos viseleteink, amint a szerelmespár kissé naiv, de mindenképpen látványos és virtuóz táncokat felvonultató történetét végigkísérjük. A másik műsorunk viszont alkalmat adott a Monarchia népei gazdag és sokszínű öltözeteinek bemutatására. Szigorúan ragaszkodtunk az eredetiséghez, így a nézők a gyönyörű sióagárdi, sárközi magyar ruhák után a morva, szlovák vagy éppen a sokác viseleteteket is sajátos pompájukban láthatják. Ugyanígy a tematikus számoknál is, mint például a Siralomház című koreográfiában a Munkácsy-festmények világának megidézésével igyekeztem az alkotást még hitelesebbé tenni.

Mennyire kényelmesek ezek a ruhák? Egy mai nő számára viselhetők lennének?

Bővebben...


Hangos térkép ajándékba

Blind Person Crossing Street

Jótett helyébe jót várj - hangzik a régi közmondás. Amikor október 2-án, A konyha premierjén bevezettük az audionarrációval kísért előadásokat, még nem gondoltuk, hogy milyen különleges lehetőséget kaphatnak ezáltal a vakok és gyengénlátók.

A további előadásokhoz készített hangos leírás révén egyre népszerűbbé vált a színházlátogatás a látássérültek körében. A színházhoz való eljutás azonban továbbra is kihívást jelentett.

Társadalmi felelősségvállalásunkért cserébe karácsony előtt hasznos ajándékot kapott színházunk Dr. Tolnayné Csattos Mártától, a Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja egyik vezetőjétől. A VERCS munkatársai elkészítették annak a hangos térképnek a szövegét, amely segít a színházhoz történő közösségi utazásban és az előadás utáni hazatérésben egyaránt. A szövegből hamarosan hallgatható információs blokk készül, amelyet színházunk honlapján tesszük elérhetővé az érintettek számára.

Ezúton is köszönjük e nemes ajándékot!

Bővebben...

"Vajon milyen az, amire azt mondják, lehetetlen"

KammererZoltán_indító

Fotó: Zsigmond László

Kammerer Zoltán ötödik olimpiájára készül, de eközben időt szánt arra, hogy a Magyar Színház közönségével ossza meg legjobb történeteit. Hagyományossá váló beszélgetéssorozatunkban ikonikus magyar sportolókat, olimpiai bajnokokat látunk vendégül. Sport a kultúra szentélyében, a színházban.

Az oldott hangulatú beszélgetésből megtudhattuk, hogy Kammerer Zoltán nem csak küzdeni képes, de showmannek sem utolsó: remek anekdotákban csillogtatta meg ellenállhatatlan humorát. Megtudtuk például, hogy amikor kajaknégyesük leghátul ülő tagja, Horváth Gábor eldicsekedett azzal, hogy őt még nem győzte le senki, csapattársai így replikáznak: ugyan Gábor, hiszen hárman is előtted érnek be a célba.

kammerer2

A kép forrása: www.mob.hu

Izgalmas volt az a történet is, hogyan lett az eredetileg focistának készülő Kammererből kajakos. A nővérét kísérte el egy edzésre, de előtte összevesztek, így testvére mindenképp meg akarta akadályozni, hogy kipróbálhassa a sportágat. Több sem kellett a Zoltánnak, kajakba pattant és azonnal befordult a stég alá a folyóba. Az edzés végén kérdezte, ki volt a legjobb aznap. Az edző így válaszolt: "Legjobb nem volt, de a legtöbb tapasztalatot te szerezted" - a sportágválasztás ezzel el is dőlt. A nézők pedig megtanulhatták, néha milyen apróságon múlhat, merre vezet az ember útja.

Bővebben...


"Az ember soha nem lehet elégedett önmagával"

Jegercsik Csaba portré

Fotó: Vas Gergely

Abronsius professzort alakítja a Vámpírok báljában - a darab 250. jubileumi előadásához érkezik 2016. január 10-én. Prózai színészi képességét pedig a Pesti Magyar Színház számos darabjában megcsillogtatja: humoros karaktereket alakít a Harisnyás Pippiben, sikerembert a Vonalhúzásban, egy különleges, beszélő lovat a Rév Fülöpben, de láthatjuk a teljes társulatot  megmozgató Arnold Wesker darabban, A konyhában is. Jegercsik Csaba színművésszel Cirkov Ilona beszélgetett.

Csókán, a Vajdaságban nőttél fel egy olyan családban nőttél fel, amelynek a zenész műfajhoz egészen sok köze volt...

Anyai ágon nagyon sok a muzsikus a családban: ők főként lakodalmas zenészek voltak, anyukám pedig a mai napig énekel. Szívesen indul énekversenyeken, tavaly a Vajdaságban egy nóta-operett esten közösen léptünk fel. Nagyon büszkék voltunk egymásra! Én 4-5 éves korom körül kezdtem ismerkedni a hangszerekkel: a nagybátyám citerázni és tamburázni tanított, később megtanultam gitározni is.

És mikor fedezted fel, hogy örökölted anyukád tehetségét?

Bővebben...


Monarchia - grandiózus történelmi táncelőadás a Magyar Színházban

monarchiakep10

Kép forrása: mnte.hu

A kultura.hu online kulturális magazin a következő írással tisztelgett Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus által megálmodott nagyszabású előadás, a Monarchia előtt:

"Ezentúl, ha olyan külföldi vendégem jön, aki az átlagosnál kicsit mélyebben tervezi megismerni ezt a bűvös-zaklatott, nehezen feledő, nehezen engesztelődő népek lakta világot Bécstől Lvovig, Krakkótól Temesvárig, és érzékenységet mutat a tánc világa iránt, akkor bizonyosan elküldöm megnézni a Monarchiát. Egy olyan ambícióval készült előadásról, mint a Zsuráfszky Zoltáné, ennél nagyobb dicséretet nem lehet mondani. Grandiózus vállalkozása, a távolról egyre színtisztább aranykornak látszó félszázad (1867-1914/1918) táncszínházi eszközökkel történő, reprezentatív bemutatása sikeresen abszolváltatott. (...) Az alkotói-játékosi kar létszáma közelíti a százat. E hadseregnyi ember egy egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, látványos és érzékeny produkció részese.

Bővebben...


„Megszerettem ezt a kicsit bohókás, szabad embert”

Gaspar_Tibor_265x300

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

Gáspár Tibor, a Pesti Magyar Színház társulatának tagja kiemelkedő évet tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt időszakban több filmet is forgatott, és neki ítélték a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfiszínésznek járó díjat. Az Anyám és más futóbolondok a családból jelenleg is látható a mozikban, a Kincsem bemutatója 2016-ban várható.

Gáspár Tibor: Teljesen véletlenül kerültem a filmbe, mégis különös érzés ragadott magával, amikor a rendezőnő, Fekete Ibolya mesélni kezdte a maga huszadik századi történeteit. Olyan ismerős volt… Jómagam csak a század utolsó harmadát éltem meg tudatosan, de a szüleim, nagyszüleim egészen hasonlóan élték át ezeket a dolgokat. Az volt a legnagyobb felfedezés számomra, hogy annyira az enyém, annyira magyar, annyira közép-kelet európai, Kárpát-medencébe való történetek ezek és mindhez köze van az embernek. Viszonylag kis költségvetésű film volt, abból a szempontból viszont monstre, hogy kisebb szerepekben nagyon sok nagyszerű kolléga bukkant fel benne.

A filmben a rendező édesapját alakítja, így Ónodi Eszter partnereként harminc év történetét kellett áthidalniuk. Nehéz feladat volt?

Bővebben...


„A pálya a tenyerén hordozott”

MoorMarianna_ZIHZSOLTA játszás örömöt szerez - Moór Marianna Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja idén lett aranydiplomás - ötven éve kapta kézhez színészi diplomáját. A színművésznővel Cirkov Ilona beszélgetett.

Az aranydiploma átadása alkalmat teremt arra, hogy az ember összegezzen. Mit tanácsolna a jövő színészeinek, mire figyeljenek?

A legfontosabb, hogy önazonosak maradjanak, mert úgyis mindenki megpróbálja majd átformálni őket. Ez nem egyszerű feladat, de ha erre, és a körülöttük lévő világ változásaira odafigyelnek, akkor jó művészek lehetnek. A karakteres, jellemes emberi természetet nagyra értékelem: azt, amikor az ember hű marad magához. A színpadon úgyis annyiféle szerepet kell eljátszanunk: az igazi bensőnk azonban nem veszhet el. Az erős, kialakult jellem, akinek megvan az elképzelése a világról, a tehetség, a szorgalom elengedhetetlen ezen a pályán.

Nagyon fiatalon, 14 évesen már filmfőszerepet kapott. A szülei mit szóltak hozzá?

A szüleim - aki mindketten pedagógusok voltak - szerencsére támogattak, mert látták, hogy a színjátszás örömöt szerez. Első filmemtől - az 1957-ben készült, Ranódy László rendezte A tettes ismeretlentől már egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová érettségi után elsőre felvettek. Szinetár Miklós osztályába jártam, és ma is nagy szeretettel gondolok az ott eltöltött évekre. Köszönettel tartozom a szüleimnek, hogy annak idején, amikor még csak bakfis voltam, mellettem álltak.

Csodálatosan egyenletes, szépen ívelő karrier az öné. Volt példaképe?

Bővebben...